Парапети Барос Вижън

Какви са разликите между стъклени
и алуминиеви парапети?

Парапетите са изключително широко разпространена архитектурна форма. Още от древни времена, архитектите са предпочели използването им в редица от най-значимите и световноизвестни сгради и монументи, тъй като те предлагат функционално и естетически издържано решение за всеки проект където присъстват.

Можем да кажем, че в днешно време от най-разпространените типове използвани за строителство са стъклените и металните парапети (алуминиеви, стоманени, железни). Като от металните парапети най-предпочитани са алуминиевите парапети поради самите свойства на алуминия.

Преди да посочим разликите между двата типа парапет (стъклен и алуминиев), ще споменем какви са сходствата между тях.

Какво е общото между стъклените и алуминиевите парапети?

 • И 2-та типа парапет използват алуминий.

  Докато при алуминиевите парапети е ясно, че използват алуминий за почти цялата конструкция, може би не толкова известен е факта, че при стъклените парапети също се използва алуминий. Най-често порфилът (основата), в която се монтират стъклата на парапетите от стъкло е алуминиева.

   

 • И 2-та типа парапет имат специална елоксация (покритие).

  Елоксацията е процес, при който се обработва алуминия и се получава защитен повърхностен слой. С негова помощ се огранича достъпа на кислород до повърхността, което от своя страна предпазва от окисляването й. След елоксирането, алуминият не се влияе от външни атмосферни условия като слънце, дъжд, сняг, вятър, соли и други. Също така се предотвратява и задържането на мръсотии по повърхността и промяната на цвета на парапета (често срещан проблем при железните парапети).

 • Монтажът и на 2-та типа парапети е сходен.

   

  И в двата случая се използват анкери и/или химия за захващането на парапета.

 • И при 2-та типа парапети неподходяща основа за монтаж са тухли и газобетонни плочи.

   

  Основи от тухли и газобетонни плочи не са подходящи за стъклен и алуминиев парапет, тъй като не осигуряват стабилността, която се очаква за безопасна експлоатация.

Какви са разликите между стъклени и алуминиеви парапети?

 • Първата и най-видима разлика между стъклените парапети и алуминиевите е чисто визуална.

  Стъклените парапети са най-модерния и добре-изглеждащ вариант, който можете да изберете за Вашата сграда, жилище или офис. Факт е, че парапетите от стъкло са топ избор при ново строителство и за проекти където се търси изчистен дизайн и усещане за просторност. Разнообразието от модификации на стъклата, които се използват допринася още повече за постигане на уникално моделиране на финалния дизайн. Парапетите от стъкло предлагат вариант за вграден монтаж, където алуминиевата основа (профил) е напълно скрита и се вижда само стъклото. Този тип монтаж значително увеличава и здравината на самия парапет и допринася за изчистения дизайн.
 • Стъклените парапети са по-здрави от алуминиевите.

  Ако говорим за здравина, то стъклените парапети издържат на значително по-голямо натоварване при използване. Тази разлика се дължи на здравината на закаленото ламинирано стъкло, което се монтира в каналите на алуминиевите профили (основи) на стъкления парапет и на факта, че стъкления парапет се захваща с 4-ри анкера на метър, което прави по един на всеки 25 сантиметра, докато колонките на алуминиевите парапети обикновено се поставят и захващат с анкери през около 70-80 сантиметра. Следвайки тази логика, парапетите от стъкло са 3-4 пъти по-здрави от изцяло алуминиевите.
 • Парапетите от стъкло могат да се използват и без ръкохватки.

  Докато при алуминиевите парапети задължително присъства ръкохватка, то при стъклените парапети ръкохватката не е задължителна част от конструкцията, а по-скоро аксесоар. Със стъклените парапети можете да постигнете напълно изчистен дизайн където да се виждат само стъклените панели като краищата на стъклото се кантират, за да осигурят безопасно използване дори и без ръкохватки. Добавянето на ръкохватки към стъклен парапет засилва здравината му и е по желание на клиента.
 • Важна разлика, която трябва да подчертаем е, че алуминиевите вертикални колконки със стъклени панели не са стъклените парапети.

  Има широкоразпространено разбиране, че парапетите, които се състоят от алуминиеви колонки и стъклени пана се наричат стъклени, което не е вярно.
 • Основното използване на вертикални алуминиеви колонки.

  Поредната разлика е, че алуминиевите парапети използват основно вертикални алуминиеви колонки, което до известна степен ограничава дизайна. При парапетите от стъкло се използват алуминиеви профили (основи), точково захващане и иноксови колонки с горен и страничен монтаж.

 • Стъклените парапети могат да използват точкова система.

  Предимство на стъклените парапети е, че могат да използват т.нар. точкова система за захващане. Това се постига чрез използването на специални стъклодържачи (спайдъри). Те са от неръждаема стомана и побират всякакви дебелини стъкло, което ги правя подходящи за всякакви проекти със страничен монтаж.

 • Сигурността при използването.

  Тук не говорим за здравината на самите парапети и за това на какъв натиск издържат, а за сигурността при използването им. При дизайна на алуминиевите парапети често има пролуки и по-големи разстояния, които представляват потенциална опасност за деца и домашни любимци. Често те могат да се проврът между пролуките в парапета или да заклещят части от тялото си. Това е фактор, който не присъства при стъклените парапети, тъй като стъклените панели нямат разстояния помежду си достатъчно големи, за да представляват опасност.

 • Алуминиевите парапети са по-бюджетен вариант.

  Друга разлика между 2-та типа парапети е цената. Разликата в цените идва основно от съставните компоненти на самия парапет. Стъклените панели, които са основна част на стъклените парапети добавят отгоре на крайната цена.

 •  Поддръжката.

  И при 2-та типа парапети се изисква почти минимална поддръжка. Ако сравняваме изцяло алуминиевите парапети със стъклените, то стъклените имат малко повече поддръжка, която се състой в почистването на стъклата, което е грубо един път на няколко месеца. Ако сравняваме обаче алуминиеви парапети със стъкло (стъклени панели) и стъклени парапети, то почистването и поддържането им не се различава.

Това са основните прилики и разлики между два от най-използваните видове парапети. Изборът на парапет най-често е продиктуван от желания краен дизайн на проекта и/или от бюджета, с който разполага клиента.

Стъклените парапети са тенденция, която все повече се налага в строителството както на големи сгради така и при реализацията на по-малки частни проекти. Алуминиевите парапети са по-широко разпространени и по-лесни за монтиране, но отстъпват на стъклените от гледна точка на дизайн и надежност.

Ние от Барос Вижън можем да Ви помогнем да изберете най-подходящия стъклен парапет за Вашия проект. Широката ни гама от собствени системи ни дава възможност да Ви предложим различни решения за реализиране на желания дизайн в рамките на бюджета, който сте определили.

Повече от нашия блог

bv9900 с декоративна ръкохватка

Що е то безрамкови парапети? Видове и основни характеристики.

Що е то безрамков парапет? Типове и основни характеристики. През последните години фокусът в архитектурната сфера се измества към минимализма, като по този начин се дава приоритет на изчистените

Прочети повече »
стъклен парапет картинка

Кои са факторите за безопасността на стъклените парапети?

Кои са Факторите за Безопасността на Стъклените Парапети? Стъклените парапети стават все по-популярни в съвременната архитектура благодарение на своята елегантност и естетика. Приоритизирането на безопасността обаче е от първостепенно

Прочети повече »
Този сайт използва технологията "бисквитки", за да Ви осигури най-добро потребителско преживяване.
Този сайт използва технологията "бисквитки", за да Ви осигури най-добро потребителско преживяване.