Парапети Барос Вижън

Как да изберете точният стъклен парапет за вашия проект?

Когато става въпрос за стъклени парапети, има няколко неща, които трябва да вземете в предвид, преди да направите покупка. Ето нашите съвети за това, как да изберете точният стъклен парапет за вашия проект.

Първото нещо, което трябва да имате в предвид е дизайна на проекта. Стъклените парапети предлагат разнообразие от стилове, цветови завършеци и различни опции за монтаж. Също така, имате възможност да избирате от широка гама модификации за парапетните стъкла.

Следващото нещо, за което трябва да помислите е използването на парапета. Дали той ще бъде поставен в жилищна, индустриална или публична зона? Ще се използва ли от много хора?

И накрая, трябва да обърнете внимание и на климата на мястото където се намира проекта. Ако се намира в район с тежки климатични условия е задължително да изберете система за стъклени парапети, която е устойчива на външни атмосферни влияния и може да издържи на силен вятър, влага, соли и други.

Неща, които трябва да имате в предвид, за дизайна на стъкления парапет за вашия проект

Можете да избирате от различни видове системи за стъклени парапети.

Парапетите от стъкло предлагат голямо разнообразие що се отнася до дизайн. Различните видове парапетни системи се използват както по отделно, така и в комбинация едни с други. Нашия съвет е преди да закупите системите да се консултирате с фирмата продавач, коя/кои видове системи ще бъдат най-подходящи, за да изпълните дизайна на проекта Ви така както си го представяте. Когато става въпрос за видове стъклени парапети, то има три основни избора:

  • Алуминиеви профили с канал

    Tози тип е, може би най-разпространения от всички и може да се използва за всеки проект, които се нуждае от стъклени парапети. В този случай стъклената система се състои от алуминиев профил с канал и стъкло, което се поставя в него. Формите на профилите са U-образни, F-образни и Y-образни. Различните форми на профилите обикновено отговарят на различните варианти за монтаж на системата. Повече информация за различните видове монтаж ще намерите по-долу в статията.

Стъклени парапети от Барос Вижън
Стъклен парапет
разбивка на съставни части на стъклен парапет
Разбивка на парапета
страничен монтаж U-форма на профила за стъклен парапет
U-форма на профила
F-форма на профила за стъклен парапет
F-форма на профила
стъклен парапет с Y-форма на профила
Y-форма на профила
  • Стъклодържачи от неръждаема стомана

    Този тип стъклени парапети се наричат също система с точково захващане. Използват се предимно за стълбища и балкони. В повечето случаи системата се състои от бутонообразни стъклодържачи от неръждаема стомана и стъклени панели. Стъклодържачите позволяват захващане на стъкла с голямо разнообразие от дебелини. За да бъдат монтирани стъклените панели е нужно да имат предварително направени отвори за стъклодържачите. 

регулируем стъклодържач bv3500rs неръждаема стомана
Регулируем стъклодържач
стъклодържач bv3500 неръждаема стомана
Стъклодържач
систем за стъклени парапети bv3500
bv3500 стъклодържачи захващане
  • Колонки от неръждаема стомана

    Система за стъклени парапети, която използва колонки от неръждаема стомана, които държат стъклените панели. Този тип често се използват за стълбища и за стъклени навеси. Подобно на стъклодържачите, колонките използват точкова система за захващане и позволяват захващането на стъкла с голямо разнообразие от дебелини.

bv2500
Колонка горен монтаж
bv2500 стъклен парапет с колонки неръждаема стомана
bv2500SM
Колонка страничен монтаж
bv2500s иноксови колонки за стъклени парапети със страничен монтаж

Системите за стъклени парапети предлагат различни опции за монтаж.

Има три основни опции, които се използват за монтаж на стъклени парапети:

горен базов монтаж на стъклен парапет
Базов или горен монтаж.

Специфичната характеристика на този тип монтаж е, че стъкленият парапет се монтира върху/на повърхността. Подовият монтаж е най-широко разпространен. От гледна точка на монтаж, в повечето случай този тип се постига най-бързо и лесно.

страничен монтаж на bv9900 с капак закриващ профила
Страничен монтаж.

Както загатва и името, този тип монтаж се прилага когато системата за стъклени парапети се монтира отстрани на повърхността. Страничният монтаж се използва за спестяване на място, което иначе би било заето върху повърхността.

стъклен парапет с вкопан монтаж
Вграден или интегриран монтаж.

Специфичното за този тип монтаж е, че профила за стъклен парапет е вграден в пода / основата за монтаж. С този тип инсталация се вижда само стъклото, тъй като профила е скрит. Вградения монтаж предлага най-голяма здравина на парапета.

Други неща, за които трябва да мислите, за да изберете точният парапет за вашия проект са формата и цветовите завършеци на системата, както и модификациите на стъклата.

Различните дизайни на системите за стъклени парапети.

Тук основно говорим за алуминиевите профили с канал. Има както компактни и малки, така и високи и широки профили. Формата на системата е от значение не само за това как изглежда, но е също важна и за здравината на профила. Обикновено по-големите и обемни алуминиеви профили предлагат по-добра здравина, въпреки че това зависи и от дизайна им.

Цветовия завършек (повърхността) на парапетните профили.

Както най-вероятно предполате, има различни цветови завършеци. Обикновено производителите по подразбиране предлагат около 3-4 различни опции (като пример може да дадем Инокс Бръш, Натурал, Суров алуминий, вижте картинката под текста). Разбира се, ако проекта Ви изисква специфичен цвят, който не присъства, може да поискате от компанията продавач да използва RAL боядисване. По този начин ще получите точният нюанс, който искате.

основни цветове на профилите за стъклени парапети
RAL цветове на алуминиеви профили за стъклени парапети

Изберете модификациите на стъклата, които да пасват на проекта.

Няма как да говорим за дизайн и стилове на стъклените парапети без да споменем и стъклата за парапети. Тъй като стъклото е основна част от системата за стъклен парапет, важен факт е, че има огромен брой от модификации, които можете да използвате. В зависимост от дизайна на проекта, можете да направите уникална персонализация на стъклото.

Като утвърдил се производител на стъкло и системи за стъклени парапети, ние от Барос Вижън съветваме нашите клиенти да използват закалено ламинирано стъкло. Не само, че е най-здравия и сигурен тип стъкло за Вашия проект, но и предлага перфектна основа за персонализиране на стъклото. Тъй като ламинираното стъкло се състои от поне два стъклени панела, слепени един за друг (може да са три, четири, пет и т.н.), то е перфектната скица, на която можете да създадете уникален дизайн на парапетното стъкло. Например, можете да комбинирате чисто стъкло със сиво стъкло, да използвате ултра чисто стъкло, да направите матирано стъкло, комбинация от цветно и цветно, сатенен завършек, дигитален печат и много други.

Помислете как ще се използва системата за стъклен парапет, за да изберете точната за Вашия проект

Защо трябва да имате в предвид как ще се използва стъкления парапет когато го избирате? Всъщност, основната причина е защото има системи, които са подходящи повече за жилищни райони и такива, които са по-добър избор когато става въпрос за публични и индустиални зони.

Не трябва да Ви изненадва, но както споменахме по-горе, дизайна на системата играе основна роля за здравината й. Така че, ако търсите стъклен парапет за дома, градината, верандата или за място където няма да е подложен на голямо натоварване , то можете да се спрете на по-малка и компактна система със здравина 1-2 kN. Такъв профил може да бъде добър избор и за офис помещения. Но, ако проекта Ви е в публичен или индустриален район, където парапета ще бъде подложен на по-голям стрес и натоварване, то е добре да действате на сигурно и да изберете по-здрава и обемна система с 3-4 kN здравина. Натоварването на системата е нещо, над което трябва да се замислите, тъй като в края на крайщата, тук говорим за безопасността на хората, които ще я използват.

Вземете в предвид климата, за да изберете точния стъклен парапет

Стъклените парапети са перфектен избор за жилищни и обществени проекти, тъй като са здрави и сигурни, и могат да издържат на външни метереологични условия. Въпреки това, когато избирате система за стъклени парапети е важно да вземете в предвид климата на мястото където се намира проекта.

За пример, ако обекта се намира във ветровит район, стъкления парапет трябва да издържа на силни ветрове, тъй като ще има и роля на бариера, която ще Ви пази от вятъра. Ако проекта се намира близо до крайбрежието, то трябва парапета да е устойчив на метереологични условия като UV лъчи, влага и соли. 

Друго важно нещо, което трябва да споменем е, че алуминиевите профили (освен, ако това не е специфично заложено в проекта) трябва да бъдат с елоксирано покритие. Процеса на елоксация помага да се предотврати оксидацията на повърхността на материала. Цвета не се променя дори и при тежки метереологични условия като силни UV лъчи, дъжд, прах и соли. За това елоксираната повърхност е нещо, към което трябва да се стремите.

Нещо, което също трябва да предвидите е бюджета за проекта

Въпреки че е нещо, което веднага ни идва на ум когато правим покупка – помислете над бюджета си. Базирайки се на дизайна и спецификациите на проекта Ви, има възможност да надхвърлите бюджета, който сте си поставили в началото – това е, ако не планирате добре поставянето на парапета. Особено в случаите когато решите да направите монтажа сами. За това най-добре е да се консултирате с професионалисти преди да закупите системата за парапет. Когато се свържете с компанията, от която сте избрали да вземете стъкления парапет, тя ще Ви даде точни цени за системата и за монтажа й. Също така и насоки как да постигнете най-добрите резултати и същевременно да стоите, колкото е възможно, в границите на бюджета, който сте определили.

Заключение

Когато избирате стъклен парапет за Вашия проект е важно да вземете в предвид нуждите Ви. Има много различни дизайни на системите за стъклени парапети, персонализации на парапетните стъкла и аксесоари, така че със сигурност ще намерите перфектният парапет за Вашия обект. Стъклените парапети предлагат много предимства, сред които са отличната безопасност и безпрепятствената гледка. Те добавят елегантност и красота към всеки проект. За това, преди да започнете следващия си проект, имайте в предвид нашите съвети за това как да изберете точния стъклен парапет.

Свържете се с нас и ние ще Ви помогнем да направите най-подходящият избор за Вашия проект!

Повече от нашия блог

Този сайт използва технологията "бисквитки", за да Ви осигури най-добро потребителско преживяване.
Този сайт използва технологията "бисквитки", за да Ви осигури най-добро потребителско преживяване.