Парапети Барос Вижън

Стъклени парапети за тераси и балкони

Отдавна познати из цяла Европа и Америка, стъклените парапети започват да намират все по-широко приложение и в България. Това не е учудващо, имайки в предвид, че с използването на стъклен парапет можете лесно да постигнете красиви и функционални дизайни за вашите проекти. Приложенията им могат да бъдат както при жилищни сгради, така и при битови и промишлени – всичко се свежда до желанието на клиента.

Стъклените парапети най-често се използват за балкони, тераси, стълбища , прегради, басейни, навеси и заграждения. 

В тази статия ще разгледаме по-детайлно стъклени парапети за тераси и балкони.

Тъй като значенията на думите тераса и балкон са много близки, преди да заговорим за стъклени парапети за балкони и стъклени парапети за тераси е добре да уточним каква е разликата между тераса и балкон?

*Тераса – идващо от френски (terrasse) е архитектурна форма (площадка), която е построена върху изкуствена конструкция или направо върху самия терен на обекта. Често терасите са оградени и може да имат и покрив, който да закрива както част така и цялата площ на терасата. В отделни случай на терасата може да се гледа като на веранда когато е изцяло покрита или като на голям балкон.

Цитирайки Закона за устройството на територията на Република България тераса е:  “открита използваема площ, разположена върху помещения, върху колони или върху терена”. (Източник Lex.bg)

*Балкон – идващо от италиански (balcone) е архитектурна форма, която представлява издадена навън от сградата платформа оградена с преграда като например парапет. Най-често срещаните балкони са тези от външната страна на сградата, но има и варианти където балконите са вътре в сградата като например в концертни зали, църкви и театри.

Цитирайки Закона за устройството на територията на Република България балкон е: “е открита използваема площ върху конзолна конструкция, издадена пред фасадата на сградата.” (Източник Lex.bg)

Още разлики между терасите и балконите са:

  • Терасите обикновено се намират на покрива или на приземния етаж, докато балконите може да са на всеки етаж

  • Ако имате нужда от обща площ в сградата, която наемателите да споделят, трябва да помислите за тераса, тъй като балконите са почти винаги частни/лични пространства

Често срещана практика в Европа, която навлиза и в България е “окачената тераса”, където към обекта се добавя тераса чрез използването на допълнителна конструкция.

Стъклени парапети за тераса

Исторически и географски погледнато терасите са разпространени из целия свят. Те са широко използвани от древните Гърци както в публични така и в частни архитектури. Популярни и сред римляните, терасите пред монументални структури (като храмове) са често срещани през цялата им имперска история.

В днешно време терасите обикновено се използват за увеличаване на жилищната площ. Те биват места за разходка и отдих където хората поставят маси и столове, цветя, люлки, разнообразни други аксесоари, а и в някои случай дори и плувни басейни.

 

Повечето пъти когато говорим за тераса, говорим за място с добра гледка. Стъклените парапети за тераса са най-добрият вариант да запазите гледката, на която можете да се наслаждавате по време на отдих. Използвайки парапети от стъкло Вие си гарантирате безпрепятствена гледка и уникален дизайн на площта.

Със стъклен парапет за тераса не се тревожите за често срещаните проблеми като ръждата (при железните парапети) и плесента (при дървените парапети). Голям плюс на стъклените парапети е сигурността. Докато при другите типове парапети има опасност децата и домашните любимци да се наранят или да паднат в разстоянията на парапета, при стъклените парапетни системи за тераса няма такъв вариант. Правилно подбраните и монтирани парапети от стъкло са чудесно решение и за места с интензивен трафик от хора.

Обичайно за нашите клиенти е да комбинират парапета на терасата с този на стълбището водещо към нея като по този начин се получава завършен, просторен и модерен цялостен дизайн. Това е много подходящ вариант както за частни домове, така и за бизнес сгради и заведения с тераси. С използването на дигитален или ситопечат върху стъклата лесно и ефектно можете да брандирате и откройте сградата / офис пространството / заведението си от другите. А с използването на прозрачни стъкла можете да запазите гледката, която искате.

Стъклени парапети за балкони

Като концепция балконите се появяват преди повече от 2000 години в Древна Гърция. Тогава те имат повече функционални цели като увеличават циркулацията на въздуха в сухия климат и позволяват проникването на повече естествена светлина във вътрешността на сградата.

В наши дни балконите са предимно места, които използваме за увеличаване на жилищното пространство и редица дейности като готвене, отглеждане на цветя или за отдих. При много сгради балконите са частично вдлъбнати като по този начин осигуряват слънце или сянка.

Стъклените парапети за балкони играят важна роля за крайния дизайн на сградата. Те са естетически, модерни и функционални. Широката гама от стъкла, които могат да се използват, допринасят за уникалния външен вид: може да се използват прозрачни стъкла, такива със сатенен завършек или с градуален сатен, частично матирани и прочие.

Изключителната здравина и безопасност, която може да се постигне с използването на закалени ламинирани стъкла е гарант за безпроблемното и сигурно използване на парапета.

Стъклени парапети за балкон и за тераса могат да бъдат монтирани и използвани както с така и без ръкохватка. Ръкохватките са екстра, която се слага при желание на клиента. Можете да разгледате ръкохватките, които предлагаме тук.

Какво е важно когато избирате стъклен парапет за балкон или тераса?

Основни неща, които трябва да имате в предвид при избора си на стъклен парапет:

  • Сигурността на парапета – това зависи както от фирмата производител на парапет (качеството на използваните материали и процеса на изработка), така и от фирмата монтажник на парапета (колкото и да е качествен един парапет, ако не е монтиран правилно неговата сигурност и издръжливост могат да бъдат компрометирани).

  • Точните размери – при изготвянето на проекта Ви е важно да се обърне внимание на точните размери, тъй като неправилните размери впоследствие могат да доведат до забавяне и оскъпяване на реализацията на проекта. Често фирмите предлагащи парапети имат отдел или подизпълнители, които предварително посещават обекта и взимат точните размери, за да се избегнат усложнения.

  • Крайният дизайн – в края на краищата най-вероятно сте се спрели на стъклените парапети за вашата тераса или балкон имайки в предвид определен дизайн. Избирането на правилната система за стъклен парапет е ключов момент за успешното постигане на дизайна, такъв какъвто си го представяте.

Барос Вижън е българският производител на стъклени парапети. При нас ще намерите широка гама от системи за стъклени парапети, които са подходящи за всеки дизайн и бюджет. Всички наши системи са сертифицирани по най-високите Европейски стандарти и ние гарантираме за тяхното качество, здравина и сигурност при използване.

Можете да се свържете с нас както по телефон, така и по имейл и ние ще Ви помогнем да направите най-подходящият избор за вашия проект. Разгледайте нашите стъклени системи в нашия уебсайт или заповядайте на място в нашия шоурум в град Пловдив, където можете да видите системите монтирани. Подробна информация за стъклени парапети, видовете монтаж и парапетни стъкла можете да намерите тук.

Повече от нашия блог

основна снимка на ESS

Стъклените парапети на Барос Вижън – част от една от най-иновативните и значими изследователски структури в света

Стъклените парапети на Барос Вижън – част от една от най-иновативните и значими изследователски структури в света Ние от Барос Вижън с радост Ви съобщаваме, че нашите парапетни системи BV9900 и BV3500 бяха

Прочети повече »
Този сайт използва технологията "бисквитки", за да Ви осигури най-добро потребителско преживяване.
Този сайт използва технологията "бисквитки", за да Ви осигури най-добро потребителско преживяване.