Парапети Барос Вижън

Що е то безрамков парапет?
Типове и основни характеристики.

През последните години фокусът в архитектурната сфера се измества към минимализма, като по този начин се дава приоритет на изчистените линии и безпрепятсвените гледки. Сред иновациите породени от тази тенденция, парапетите без рамки се открояват като връх на функционалния естетизъм. Безрамковите парапети са прегради без видими рамки, осигуряващи безпрепятствена гледка и модерна визия.

Като производител на стъклени парапети ние имаме привилегията да видим множество пространства трансформирани благодарение на тези елегантни структурни компоненти. В тази статия ще направим дисекция на парапетите без рамки, като ще се докоснем до различните видове, тънкостите на монтажа, насоките за поддръжка и наличните вариации.

Първият тип безрамков парапет, с който ще започнем, ще бъде стъкленият парапет без рамки.

Берамкови стъклени парапети:

Стъклените парапети без рамки се наложиха като отличителен белег на модерния архитектурен дизайн, представяйки комбинация от безопасност и прозрачност, която е несравнима. Те се характеризират с изчистените си линии и използването на стъклени панели с висока якост, които осигуряват ясна, безпрепятствена гледка към околността.

Какви са типовете стъклени парапети без рамка?

Стъклени парапети без рамки тип колонка:

този тип парапети се характеризират със стъклени панели, които се държат на място от метални стойки, които са фиксирани върху или отстрани на стълбището или пода. Този дизайн създава плаващ ефект на стъклото, предлагайки елегантен и съвременен вид. Тези парапети са предпочитани заради минималистичния си вид и безпрепятствени гледки, но изискват прецизен монтаж. В повечето случаи колонките са направени от неръждаема стомана.

bv2500 безрамкови стъклени парапети тип колонка на стълбище

Стъклени парапети без рамки използващи профил/канал в основата:

често предпочитан вариант при ново стройтелство или реновиране – тук парапетната система включва стъклени панели поставени в алуминиева основа наричана профил / канал / обувка, която е анкерирана към или отстрани на пода. Тази система осигурява безрамков и изчистен вид като основата на парапета е едвам видима, създавайки илюзията, че стъклото стои свободно. Този тип е популярен със своята здравина и непрекъснатост на гледката и е подходящ както за вътрешна, така и за външна употреба. Освен това предлага и най-универсалните решения с голямо разнообразие от форми на каналите (наричани още профили). Най-често срещаните са U-образни, но не е трудно да да намерите и Y и L-образни профили. Обикновено предпочитаният материал е алуминий (алуминиева сплав).

bv9900 монтиран на крайбрежна тераса

Стъклени парапети без рамки използващи точково захващане:

парапетите с точково захващане използват серия от отделни държачи от неръждаема стомана или „точки“ за поддържане на стъклените панели. Дизайна на тези системи е изчистен като при профилните, но тук се виждат самите стъклодържачи. Това не пречи да дават възможност за създаване на големи, непрекъснати участъци от стъкло. Системите с точково захващане приветстват използването на по-голямо разнообразие от ширини на стъклените панели, но за монтажа на стъклените панели трябва да има предварително пробити отвори. В повечето случаи тези стъклодържачи са изработени от неръждаема стомана 304 или 316.

стъклени парапети на вътрешно стълбище с ултра клир стъкла
Монтаж

Безрамкови стъклени парапети тип колонка. Монтажа включва пробиване на отвори в стъклените панели за поставяне на опори – метални фитинги, които са прикрепени към пода или конструкцията. След като опорите са закрепени, стъклените панели се плъзгат върху тях, създавайки плаващ ефект.

Стъклени парапети без рамки с канал в основата. При този тип се монтира канал в основна (подов монтаж) или отстрани (страничен монтаж) на повърхността. След това стъклените панели се поставят в канала и закрепват, осигурявайки сигурна и стабилна констукция.

Безрамкови стъклени парапети използващи точково захващане. При тази конфигурация се използват скоби или държачи за закрепване на стъклените панели в определени точки. Стратегическото разположение на тези конектори гарантира структурна цялост и минимизира визуалните препятствия

Поддръжка

Редовното почистване с мека кърпа и разтвор за почистване на стъкло ще запази стъклените панели блестящи. Проверката на конекторите, скобите или профила за разхлабени елементи и навременно действие при съмнение за наличието на такива проблеми е от решаващо значение за безопасността.

Вариации

Вариациите основно се изразяват в дебелината и вида на използваното стъкло, с опции като закалено, ламинирано, закалено-ламинирано или дори дигитален или ситопечат върху стъклото. Тези вариации се избрат въз основа на архитектурните изисквания и личните предпочитания на клиента.

Следващият вид парапети без рамки, на които ще се спрем ще бъдат кабелните парапети.

Кабелни безрамкови парапети:

Безрамковите кабелни парапети са модерен подход, използващ опънати кабели от неръждаема стомана за създаване на сигурна, но и визуално отворена парапетна система. Те придават естетика, която често е свързвана с морската или индустриалната среда на пространството.

Какви са типовете кабелни парапети без рамки?

Хоризонтални кабелни парапети:

те представляват кабели преминаващи хоризонтално между стълбовете на парапетна система. Предлагайки модерен и елегантен вид, те са предпочитани поради минималното им възпрепятстване на гледките особено на живописни места. Въпреки това, те може не винаги да отговарят на кодовете за безопасност, тъй като човек лесно може да се покатери на тях, което може да доведе до големи рискове с безопасността.
снимка на хоризонтални кабелни парапети

Вертикални кабелни парапети:

този тип включва кабели, които минават вертикално от горната до долната част на парапетната система, създавайки уникален и съвременен външен вид. Те са по-забележими от хоризонталните, но като цяло са по-съобразени с кодовете и нормите за безопасност, тъй като са по-трудни за катерене. Инсталирането им може да бъде по-сложно и може да изисква допълнително оборудване.
снимка на вертикални кабелни парапети

Най-критичните компоненти от този тип конструкции – кабелите, често са направени от неръждаема стомана, като например клас 316 – за устойчивост на корозия и осигуряване на здравина.

Монтаж

Процесът започва с монтирането на колони или конструкции, които ще служат като точки за закрепване. В тези колони се пробиват дупки, през които да преминават кабелите. След прокарването на кабелие, те се опъват до желаното ниво и се закрепват с помощта на специални фитинги.

Поддръжка

От съществено значение е редовната проверка, за да се гарантира, че кабелите са оптимално обтегнати. Освен това почистването на кабелите с почистващ препарат за неръждаема стомана ще запази техния блясък и ще предотврати корозията.

Вариации

Ориентацията на кабелите хоризонтално или вертикално и разстоянието между тях могат да бъдат персонализирани. Освен това интегрирането на стъклени панели между кабелните секции е съвременен вариант, който подобрява безопасността и визуалната привлекателност.

Последният тип безрамкови парапети, които ще разгледаме са мрежестите парапети.

Мрежести парапети без рамка:

Мрежестите парапети без рамки внасят индустриален чар в съвременния репертоар от парапети. Използвайки мрежести панели от неръждаема стомана, те предлагат уникална естетика, като същевременно осигуряват безопасност и видимост.

Какви са типовете мрежести парапети без рамка?

Парапети от тъкана мрежа:

те са направени от метални жици, преплетени в решетъчен модел, създавайки издръжлива и визуално интересна бариера. Oсигуряват отличителен текстуриран вид, който може да се слее с различни архитектурни стилове. Тези парапети предлагат добра видимост и безопасност и често се използват както в комерсиални, така и в жилищни условия.
снимка на Парапети от тъкана мрежа

Перфорирани мрежести парапети:

този тип се състои от метални листове с поредица от пробити дупки образуващи еднообразна или шарена мрежа. Този дизайн позволява баланс между видимост и дискретност, което ги прави подходящи за модерни архитектурни приложения. Те са известни със своята здравина, издръжливост и способност да създават уникални естетически ефекти с различни шарки и размери на отворите.

снимка на Перфорирани мрежести парапети

Самата мрежа често е изработена от неръждаема стомана, която е изтъкана или заварена, за да създаде бариера.

Монтаж

Първо се монтира носещата конструкция или стълбовете. След това мрежестите панели се поставят в тази безрамкова система и се закрепват на място, създавайки здрава бариера.

Поддръжка

Редовното почистване със специален почистващ препарат и вода ще запази мрежата и вида й. Също така е важно понякога да проверявате опъна на мрежата и целостта на нейните крепежи към структурата.

Вариации

Мрежата може да бъде персонализирана по отношение на модел, разстояние и покритие на материала, за да се приведе в съответствие с естетиката на дизайна на пространството.

В заключение:

Безрамковите парапети се налагат като основна съставка на модерния архитектурен дизайн, предлагайки комбинация от естетична привлекателност и функционална безопасност. Уникалните инсталационни изисквания и практики за поддръжка свързани с всеки тип безрамков парапет, подчертават важността на професионалната експертиза за осигуряване на дълготрайност и безопасност на тези инсталации. Наличните вараиации допълнително добавят към гъвкавостта на парапетите без рамки, което ги прави подходящи за безброй архитектурни стилове и персонализирани решения.

Повече от нашия блог

стъклен парапет картинка

Кои са факторите за безопасността на стъклените парапети?

Кои са Факторите за Безопасността на Стъклените Парапети? Стъклените парапети стават все по-популярни в съвременната архитектура благодарение на своята елегантност и естетика. Приоритизирането на безопасността обаче е от първостепенно

Прочети повече »
Този сайт използва технологията "бисквитки", за да Ви осигури най-добро потребителско преживяване.
Този сайт използва технологията "бисквитки", за да Ви осигури най-добро потребителско преживяване.