Парапети Барос Вижън

8 често задавани въпроса за стъклените парапети

С повече от 15 години опит в проектирането, производството и продажбата на системи за стъклени парапети, ние от Барос Вижън виждаме, че има често задавани въпроси от клиентите. В тази статия събрахме 8-те най-често задавани.

1. Колко струват стъклените парапети?

Без съмнение, това е най-често задавания въпрос. Логично, първото нещо, което Ви идва на ум когато решите, че ще използвате стъклени парапети – колко струват стъклените парапети? И въпреки че е често задаван въпрос, то не е толкова лесно да дадем еднозначен отговор. Но в общия случай приблизителната цена на стъклените парапети варира от 200 до 2000 лева на линеен метър. Тази цена включва системата за стъклен парапет, стъклените панели (стъкла) и монтажа на парапета. Цената варира и според размера на проекта. При по-големи метражи обикновено цената за монтаж е по-ниска. Също така, крайната цена зависи и от типа стъкло, който ще се използва за парапетната система: в някои случаи е възможно да е само закалено стъкло, но в повечето случаи най-удачните и безопасни варианти са ламинирани и закалени ламинирани стъкла.

Допълнителна информация: Как се формира крайната цена на стъкления парапет?

  • Първи фактор: Къде ще се използва парапета? Има различни системи, които може да се използват в зависимост от очакваното натоварване и вид монтаж. Съответно цените на системите са различни.
  • Втори фактор: Какви стъкла ще бъдат използвани за системата? Има широко разнообразие от модификации, комбинации и дебелини на стъклата.
  • Трети фактор: Колко комплексен ще бъде процеса на монтиране? Някои проекти изискват повече работни часове в зависимост от ситуацията и мястото на монтаж.

2. Безопасни ли са стъклените парапети?

ДА! Стъклените парапети са напълно безопасни и могат да се използват в почти всеки проект. Има системи, които са по-подходящи за използване в жилища и такива, които са по-добър избор, ако говорим за обществени места като молове, стадиони, офис сгради и др. Обикновено жилищните инсталации се правят със системи за стъклени парапети, които издържат натоварване от около 2kN на линеен метър, което е грубо 204 килограма натиск на линеен метър – стойност, която е повече от достатъчна, за да се осигури безопасното използване на парапета във Вашия дом. В моловете и офис сградите често се използват системи с 3-4kN здравина, а когато говорим за стадиони то може да стигнем и до 10kN. Както виждате с точната система стъклените парапети ще бъдат напълно безопасни във всяка ситуация.

В Барос Вижън се отнасяме изключително сериозно към безопасността и всяка от системите ни се подлага на максимално натоварване по време на тестовете за сертифициране (извършвани в Institute of Giordano Italy). В края на крайщата, стъклените парапети са предпазни бариери и това да знаем лимитациите на всяка система ни помага да предложим най-подходящата за специфичните проекти на клиентите ни.

bv9900s static load test 4kN
BV9900S Тест за Статично
натоварване до 4kN
bv9900s dynamic load test standard UNI 10807-1999
BV9900S динамично натоварване стандарт UNI 10807-1999
test bv9900s standard EN 14017-2016
BV9900S динамично натоварване стандарт EN 14017-2016

3. Кое стъкло е най-доброто за стъклени парапети?

Ако говорим за най-подходящия тип стъкло, което можете да използвате за стъклен парапет, то определено говорим за закалено ламинирано стъкло. Но защо? Има няколко предимства на точно този тип стъкло:

  • То е здраво – перфектното решение, за да сте сигурни в безопасното използване на парапета, тъй като то се получава при слепването на два или повече стъклени панела един за друг.

  • То е издържливо – то Ви предлага дебел и в същото време прозрачен слой стъкло, който може да издържи даже и на ураганни ветрове.

  • Когато се чупи, то запазва своята структурна цялост благодарение на PVB фолиото, което държи всеки от стъклените панели слепени, по този начин няма опасност за хората около него.

  • То предлага UV филтрация и редуциране на звука благодарение на PVB фолиото.

  • Намаля до минимум възможността да бъде счупено стъкло по време на монтажа на парапета – често срещам проблем когато става въпрос за работа със само закалено стъкло.

4. Мога ли да модифицирам стъклото за парапети?

Да! Едно от най-големите предимства на безрамковите стъклени парапети пред другите видове парапети е, че може да постигнете уникален и пленяващ окото дизайн на стъклото. Освен това, възможностите за моделиране на стъклото са почти безгранични, можете да комбинирате стъклени панели с различен цвят, прозрачно и цветно стъкло, прозрачно и ултра прозрачно стъкло, може да постигнете сатенен завършек, градуален сатен, може да използвате рефлективно стъкло или да добавите уникален дигитален печат, или текстурно покритие, които да Ви откроят от заобикалящите сгради в околността.

5. Трудно ли се чистят стъклените парапети?

Твърдо НЕ! Единствените хора, които ще Ви кажат, че стъклените парапети се чистят трудно са тези, които предлагат други видове парапети като дървени, метални, бетонни и др. Чистенето на стъклен парапет е просто колкото да изчистите прозорец или стъклена маса. Всичко, което Ви трябва е парче плат и препарат за чистене на стъкло, в някои случаи можете да използвате дори и вода със сапун. Няма някакви специални и митични методи за чистене на стъклен парапет. Само внимавайте да не използвате плат или гъба с абразивна повърхност, тъй като можете да надраскате повърхността на стъклото.

Друг мит, който ще развенчаем е, че безрамковите стъклени парапети се цапат бързо. В общия случай, периода за чистене е на всеки месец-два. Като допълнение – лесно е да почистите различни неща от стъклото. Нека да предположим, че децата Ви са били в креативно настроение и са рисували с флумастери по стъклото – тук говорим за много лесно почистване, което сравнено с други видове парапети е нещо, за което се налага пребоядисване.

6. Кой монтира стъклени парапети?

В повечето случаи, компанията, която продава системи за стъклени парапети има екип / екипи от монтажници или работи в партньорство с такава фирма. Също така можете да закупите системите, които сте избрали и да намерите локално монтажници на парапети, които да Ви извършат услугата.

Опитът на монтажниците на стъклени парапети може да им помогне да определят критичните точки, които трябва да бъдат адресирани по време на монтажа за конкретния проект. Например, повърхността където ще бъде монтиран парапета често не е напълно равна, което изисква специален подход към ситуацията. Пробиването на твърде дълбоки отвори за крепежните елементи или несиметричното им позициониране може да доведат до проблем с монтажа или здравината на парапета. Ако не премахнете остатъците от пробиването от отворите, то това може да доведе до слабо захващане на крепежните елементи и химилията и др.

Има компании на пазара, които продават парапетни комплекти, които дават възможност сами да ги монтирате. С добро планиране и малко технически умения не е изключена възможноста да ги монтирате сами. Повечето такива варианти за монтаж от страна на клиента обаче са за дървени или алуминиеви парапети.

7. Трябва ли да използвам ръкохватки за парапета?

Използването на ръкохватки обикновено е избор, който прави клиентът. Повечето клиенти предпочитат да запазят дизайна на стъкления парапет изчистен – без ръкохватка. Вярно е твърдението, че ръкохватките могат да увеличат здравината на стъкления парапет, но това би оказало по обозрима разлика, ако говорим за системи за стъклени парапети, които се предлагат с малка издържливост на натоварване от сорта на 0.5 или 1kN.

Има един случай, в който ръкохватката е нужна задължително – когато нивелацията на пода е неравномерна и системата за стъклени парапети използва клинове за фиксиране на стъклото. Например, ако има разлика от 2мм в подравняването на стъклата в основата на профила, то в горната част на стъклените панели тази разлика може да нарастне до 5-6мм. Това значи, че стъклата на парапета няма да са перфектно подравнени едно с друго – в права линия. В този случай поставянето на ръкохватка подравнява стъклата. Този сценарий може а бъде избегнат, ако избере регулируема система за стъклени парапети, с която имате възможност перфектно да подравните всяко стъкло.

8. Има ли проблем, ако вода влезне в парапетната система?

Навлизането на вода в системата за стъклен парапет е нещо, което може да се случи, но не представлява проблем, ако е адресирано с адекватен дренаж. Ако вземем за пример подов монтаж на стъклен парапет на тераса, то най-вероятно системата се намира на открито и когато вали е нормално да влиза вода в нея.

Защо не трябва да се акумулира вода вътре в профила? Ако водата стои в системата твърде дълго, в редки случаи това може да доведе до проблеми свързани с деламинация на ламинираното стъкло. Също така, ако вода се натрува в парапетния профил по време на зимния сезон тя може да замръзне и да стане на лед когато температурите паднат под нулата. Това е проблем, тъй като когато водата преминава от течно в твърдо агрегатно състояние (лед) тя се разширява (приблизително с 9%), което от своя страна води до разширяване на алуминиевия профил като той запазва разширената си форма следкато леда се разтопи.

Водата не представлява проблем за вътрешните части на системите на Барос Вижън, тъй като те са водоустойчиви – болтовете и гайките са от неръждаема стомана, пластмасовите части са изработени от специална смес от пластмаса и стъкло, а гумените уплътнения са направени от специален EPDM. Това гарантира, че водата няма да им навреди.

Надяваме се, че 8-те често задавани въпроси за стъклени парапети от нашите клиенти са успяли да ви отговорят на някои, ако не и на всички питания, които имате относно системите за стъклени парапети. Не забравяйте, че винаги можете да се свържете с нас когато имате въпроси свързани с нашите стъклени парапетни системи и как можете да ги използвате оптимално за Вашия проект.

Повече от нашия блог

Този сайт използва технологията "бисквитки", за да Ви осигури най-добро потребителско преживяване.
Този сайт използва технологията "бисквитки", за да Ви осигури най-добро потребителско преживяване.