Парапети Барос Вижън

15 неща за стъклените парапети,
които трябва да знаете.

Стъклените парапети са едно модерно и функционално решение когато не искате да скривате гледката и търсите изчистен дизайн. За тези от Вас, които искат да научат повече, ето 15 неща, които е полезно да знаете:

1. Има различни видове системи за стъклени парапети:

Безрамкови стъклени парапети

Безрамковите стъклени парапети са може би най-предпочитаният вариант за стъклен парапет. Те се състоят от алуминиев профил / канал (основа) и стъкло. Използват се както за тераси и балкони, така и за стъклени огради и прегради, стъклени навеси и интериорни парапети. Алуминиевите профили са най-гъвкави от гледна точка на видове монтиране, те предлагат подов / горен, страничен и вкопан монтаж. По желание на клиента може да се добави и ръкохватка върху стъклото, която допълнително ще увеличи здравината на парапета.

Стъклена система използваща Стъклодържачи

Друг широко разпространен вариант за система за парапети от стъкло е тази с точково захващане или т.нар. стъклодържачи. Специфичното при този тип стъклен парапет е, че се използва само за странично захващане (или още наричано – страничен монтаж). Този тип системи са често предпочитани когато става въпрос за парапети за стълбище или за балкон. Стъклодържачите, които предлагаме от Барос Вижън са изработени от неръждаема стомана 304 или 316.

Друг широко разпространен вариант за система за парапети от стъкло е тази с точково захващане или т.нар. стъклодържачи. Специфичното при този тип стъклен парапет е, че се използва само за странично захващане (или още наричано – страничен монтаж). Този тип системи са често предпочитани когато става въпрос за парапети за стълбище или за балкон. Стъклодържачите, които предлагаме от Барос Вижън са изработени от неръждаема стомана 304 или 316.

Система за стъклен парапет използваща Колонки

Третият често срещан вариант на стъклена парапетна система е отново с точково захващане, но използва колонки. При този тип парапети стъклото се захваща с помощта на колонки. Те се предлагат за 2 типа монтаж – подов и страничен. Страничният монтаж е често използван за стълбища, тъй като с него не се заема площ от самите стъпала, а подовия (горен) монтаж често се използва за стъклени парапети за тераси или за стъклени навеси. Колонките, които предлагаме са ръчна изработка и са от неръждаема стомана.

Третият често срещан вариант на стъклена парапетна система е отново с точково захващане, но използва колонки. При този тип парапети стъклото се захваща с помощта на колонки. Те се предлагат за 2 типа монтаж – подов и страничен. Страничният монтаж е често използван за стълбища, тъй като с него не се заема площ от самите стъпала, а подовия (горен) монтаж често се използва за стъклени парапети за тераси или за стъклени навеси. Колонките, които предлагаме са ръчна изработка и са от неръждаема стомана.

2. Местните строителни норми

Нещо важно, което не трябва да пропускате когато планирате поставянето на стъклен парапет са, местните стоителни норми за безопасност на парапет. Примерно, когато говорим за височината на стъклото на парапета, в България има изискване до 7-мия етаж то да бъде поне 105 см високо, а от 8-мия етаж нагоре поне 115 см (това важи, ако системата се инсталира на ниво под, изискванията са различни, ако например имате борд). Също така има изисквания по отношение на типа стъкло, което може да бъде използвано за парапета, ако вземем за пример отново 7 етажна сграда, то трябва задължително стъклото, което се използва да е най-малко 8.8.2 закален триплекс. Има много различни сценарии според характеристиките на обекта и най-сигурни може да бъдете, ако попитате фирмата, от която сте решили да закупите парапети.

3. Сигурността и здравината на стъкления парапет

Сигурността и здравината на стъклените парапети зависят както от фирмата производител на парапети, така и от монтажа. Използваните материали и процеса на изработка са ключови за качеството и здравината на стъклената система. Но и друг основен фактор играе роля – самият монтаж на парапета. Колкото и да е качествена една парапетна система, ако тя не е монтирана правилно, то нейната здравина и сигурност могат да бъдат компроментирани. Ако не сте сигурни, че можете да монтирате стъкленият си парапет сами, по-добре използвайте професионални услуги. Повечето фирми предлагащи парапети предлагат и монтаж от собствен екип или от фирма партнъор.

4. Точните размери на проекта

measurements picИзключително важен момент при изготвянето на проекта Ви за стъклени парапети са точните размери. Когато замерванията не са акуратни, рискувате да удължите срока на изпълнение и да бъдат начислени допълнителни разходи. В повечето случаи, фирмите предлагащи парапети ще изпратят екипа, който ще ги монтира, за да направят измервания, ако клиента не е сигурен в точността при вземането на размери. Отделно когато Ви посети екипа от монтажници можете да обсъдите и различните варианти за монтаж, ако не сте го направили в предварителния разговор.

5. Неподходящи основи за монтиране на стъклен парапет

Когато говорим за монтиране на стъклени парапетни системи, неподходящи основи за монтаж на парапета са тухли и газобетонни плочи. Това е така, тъй като те са меки основи и не предлагат здраво и надеждно захващане на анкерите и крепежните елементи, което от своя страна води до проблеми със здравината на системата. За предпочитане са основи като бетон и цимент. Те осигуряват стабилността, която е необходима за безопасна експлоатация на стъклените парапети.

6. Най-подходящите стъкла за парапети

Като дългогодишен производител на стъклени парапети, ние от Барос Вижън използваме 2 основни типа стъкла за нашите парапетни системи – ламинирани (триплекс) и закалено-ламинирани (закален триплекс). Причината да са точно тези 2 типа стъкла е, че с тях можем да гарантираме качеството и сигурността на нашите парапетни системи. Използването на само закалено стъкло може да бъде удачен вариант в някои случаи като например за стъклен навес, или за интериорен парапет където няма да има голямо натоварване. На нашата специализирана страница можете да намерите повече информация за различните стъкла за парапети.

7. Широк избор от модификации на парапетните стъкла

Още едно предимство при използването на триплекс е, че той предлага широка гама от модификации. Това дава възможност на нашите клиенти да правят уникални и запомнящи се комбинации от парапетни стъкла. Тъй като ламинираното стъкло (триплекса) се получава при слепване на 2 или повече стъклени панела – има много варианти за модификации като: комбинации от цветно и прозрачно стъкло; 2 цветни стъкла; прозрачно и прозрачно; сатенен завършек; частично матиране; дигитален печат, градуален сатен и много други. За повече информация можете да заповядате в нашия шоурум, където ще видите голямо разнообразие от стъклени модификации или да разгледате страницата ни с модификации за стъкла.

8. Стъклените парапети се нуждаят от поддръжка

Както всеки вид парапет, така и стъкленият се нуждае от поддръжка. Но при парапетите от стъкло поддръжката е минимална. Тя основно се състои в почистването на стъклата, което сравнено с поддържането на дървени или железни парапети е нещо много лесно. Използвайте мек плат, сапун или малко препарат за почистване на стъкло примесени с вода и това е всичко, което Ви е нужно, за да бъдат почистени стъклата когато има нужда от това. Важно е да споменем, че при почистването не трябва да използвате платове или гъби с абразивна повърхност, тъй като можете да повредите повърхността на стъклото.

9. Повече естествена светлина

Предимство на стъкления парапет е, че може да пропуска голямо количество светлина. Това е перфектно решение за тези от Вас, които не искат да ограничават много достъпа на светлината. Ако използвате система за стъклен парапет на балкон или тераса ще позволите на естествената светлина да влиза в дома Ви. А с използването на интериорни парапети със стъкло в дома или офиса ще намалите значително нуждата от използване на изкуствена светлина в помещенията където се намират.

Разбира се винаги има и вариант да блокирате светлината, използвайки високо рефлективно стъкло, ако това е, към което се стремите.

10. Стъклените парапети редуцират шума

Самият състав на ламинираното стъкло включва тънък слепващ слой от Поливинил Бутирал (PVB) между всеки от стъклените панели. PVB слоевете осигуряват добро акустично заглушаване като спират част от звуковите вълни. Безрамковите стъклени парапети със солидни стъклени панели монтирани плътно един до друг са чудесно решение за редуциране на шума, особено, ако обекта Ви се намира до натоварени кръстовища или до места с интензивен трафик от хора.

11. Стъклените парапети блокират вятъра

Едно от многото приложения на стъкления парапет е като стъклена ограда, която блокира вятъра. Най-голямото предимство на това приложение е, че запазвате гледката към плажа, басейна, планината, градината и като цяло средата, от която сте обградени. В същото време се предпазвате от пясък и всякакви отломки и боклучета, които вятъра носи. Това е нещо, което не можете да постигнете с обикновени решетъчни или мрежести железни или дървени парапети. Стъклените огради могат да блокират ветрове със скорост над 150 км/ч, което ги прави идеално решение за обекти намиращи се във ветровити местности като крайбрежия или планински области.

12. Парапетите от стъкло са щадящи към околната среда

Глобално, строителните компании започват да приоритизират използването на материали, които са щадящи към околната среда. Тук идва предимството на стъклото, тъй като то е екологичен материал, което автоматично го прави перфектен избор за парапетни системи, които трябва да са съобразени с околната среда. Стъклените панели използвани в парапетите са рециклируеми и химически инертни. Стъклото е напълно безопасно за околната среда, особено когато става въпрос за дългосрочна употреба.

Знаете ли, че най-новият ускорител на частици в Лунд, Швеция, използва стъклени парапети поради това, че те се вписват идеално в околната среда на проекта и са екологично решение? Можете да прочетете повече за ускорителя на частици в Лунд и къде са използвани стъклените парапетни системи на Барос Вижън в тази статия.

13. Безопасен избор за хора с деца и домашни любимци

Стъклените парапети са чудесна алтернатива на традиционните железни, алуминиеви и дървени парапети когато става въпрос за семейства с деца и домашни любимци. Тъй като стъклените панели на парапетите от стъкло се монтират плътно един до друг, няма опасни пролуки и пространства където децата или домашните любимци могат да заклещят някой от крайниците си или още по-лошо да се промушат и да паднат.

Ако имате малко дете и парапет различен от стъкления, то най-вероятно вече Ви се е налагало да слизате, за да събирате играчки и предмети изхвърлени през парапета – нещо, което на първо време е забавно, но с времето се превръща в досадно занимание.

14. Увеличават стойността на имота

Изчистеният дизайн, безопасността и интериора могат да изиграят огромна роля в цялостния потенциал за продажба на Вашия имот. Стъклените парапети са едно модерно надграждане, което със сигурност ще се хареса на днешните купувачи на недвижими имущества. Добавете стил и лукс с използването на парапети от стъкло на тераси и балкони, стълбища, басейни и градини. Това ще бъде едно вложение, което ще Ви донесе повече пари в дългосрочен план!

15. Крайният дизайн

Стъклените парапети са една от най-популярните опции при избора на нова парапетна система. Изборът на монтаж – подов, страничен или вкопан и широката гама от модификации на парапетните стъкла гарантират, че можете да постигнете уникален и зашеметяващ дизайн за Вашия проект. Нашият съвет е да работите с наложили се фирми и професионалисти в сферата, за да сте сигурни, че крайния дизайн ще е такъв каквъвто си го представяте.

Още не сте сигурни дали стъклените парапети са подходящ избор за Вас? Разгледайте нашата страница Защо да изберете стъклени парапети?

Надяваме се, че 15-те неща, които трябва да знаете за стъклените парапети са Ви били от ползва и са Ви помогнали за финалното решение. Ако имате въпроси относно Вашия проект и искате да получите експертно мнение за това как е най-подходящо да бъде реализиран – можете да се свържете с нас.

Интересно ли Ви е да разберете какво най-често ни питат клиентите преди да закупят парапети? Разгледайте 8 често задавани въпроса за стъклените парапети.

Повече от нашия блог

bv9900 с декоративна ръкохватка

Що е то безрамкови парапети? Видове и основни характеристики.

Що е то безрамков парапет? Типове и основни характеристики. През последните години фокусът в архитектурната сфера се измества към минимализма, като по този начин се дава приоритет на изчистените

Прочети повече »
стъклен парапет картинка

Кои са факторите за безопасността на стъклените парапети?

Кои са Факторите за Безопасността на Стъклените Парапети? Стъклените парапети стават все по-популярни в съвременната архитектура благодарение на своята елегантност и естетика. Приоритизирането на безопасността обаче е от първостепенно

Прочети повече »
Този сайт използва технологията "бисквитки", за да Ви осигури най-добро потребителско преживяване.
Този сайт използва технологията "бисквитки", за да Ви осигури най-добро потребителско преживяване.