Парапети Барос Вижън

Стъклените парапети на Барос Вижън – част от една от най-иновативните и значими изследователски структури в света

Ние от Барос Вижън с радост Ви съобщаваме, че нашите парапетни системи BV9900 и BV3500 бяха избрани за един от най-значимите и иновативни проекти в света през последните години – Европейският спалационен източник (European Spallation Source – накратко ESS) за неутронни изследвания. Това ще бъде най-новият и модерен ускорител на частици в света когато започнат първите научни програми през 2023.

Като едно от водещите световни съоражения за научни изследвания, ESS ще представи атрактивна, функционална и безопасна работна среда, допълнена от уникален архитектурен дизайн. Завършеният проект ще окаже сериозно влияние на световната изследователска сцена.

Дизайна и реализацията на този мащабен и значим проект е в ръцете на Skanska (Сканска). Те са мултинационална архитектурна и строителна компания със седалище в Швеция. Skanska е петата по големина строителна компания в света според списание Construction Global. Някои от най-забележителните проекти на Skanska са обновяването на централата на Организацията на обединените нации (ООН), проекта за Транспортния център на Световния търговски център, гара Пенсилвания в Ню Йорк, забележителният търговски небостъргач в Лондон “The Gherkin” и много други.

проект на Сканска - обновена сграда на ООН
проект на Сканска - обновена сграда на ООН
транспортен център Пенсилвания, Ню Йорк
транспортен център Пенсилвания, Ню Йорк
Небостъргач The Gherkin - проект на Сканска
Небостъргач The Gherkin - проект на Сканска

Архитектура на проекта

Голяма част от сградите в ESS ще са технически с индустриален характер, това налага ограничения и предизвикателства пред архитектурния дизайн, тъй като е жизненоважно визуалното въздействие на съоражението и интеграцията му с околния пейзаж.

Завършеният комплекс ще бъде огромен и ще включва в себе си индустриални и лабораторни сгради, офис пространства, помещения за настаняване на гости с обем до 3000 учени и изследователи годишно. ESS ще бъде изследователски център с иновативна архитектура, която е в тон с околния пейзаж. Усилията на архитектите са насочени към осигуряването на атрактивно работно място за повече от 500 служители, с приятна и удобна обстановка за персонал и гостуващи изследователи.

Инфографика със структурата на ESS
Инфографика от: Johan Jarnestad/ESS
Бъдещ офис на служителите на ESS
Бъдещи офис пространства Източник: europeanspallationsource.se

Сред основните цели на проекта е да се създаде дизайн, който ще бъде удобен и безпроблемен, позволяващ ефективен и безопасен поток от хора и материали в комплекса. Още от заложените идеи са добрия транспорт до отделните точки за достъп и оптимизиране на използването на вътрешното пространство на всяка сграда.

Къде са използвани парапетите на Барос Вижън?

Архитектите от Skanska избраха нашият стъклен парапет за страничен монтаж със спайдъри BV3500 за бъдещите офис пространства където ще са разположени както административни, така и изследователски отдели. Модерният вид и изключителната здравина на BV3500 пасват перфектно на цялостния дизайн заложен в ESS.

Нашият най-нов регулируем профил за стъклени парапети BV9900 бе избран за редица тераси, покривни и входни пространства, из множеството сгради намиращи се в изследователския комплекс. BV9900 се вписва идеално в изчистения дизайн, към които се цели проекта. Стъкленият парапет предлага лесно и безопасно регулиране, безпрепятсвена гледка и пълна сигурност при използването му със своята издържливост от 4kN.

BV9900S монтиран върху покрива на сграда
BV9900 монтиран на входа на сграда
BV9900 ESS сграда стъклен парапет на балкон

Повече за Европейски консорциум за научноизследователска инфраструктура ERIC.

През 1-ви Октомври 2015, ESS става Европейски консорциум за научноизследователска инфраструктура ERIC (European Research Infrastructure Consortium) – съвместна европейска организация, ангажирана с изграждането и експлоатацията на водещото в света съоръжение за изследвания с използване на неутрони.

Европейският източник на спалиране е мултидисциплинарно изследователско съоръжение, което ще бъде най-мощният импулсен източник на неутрони в света. В момента този изследователски кампус се изгражда в Лунд, Швеция. Общо 13 държави-членки на Европейския Съюз (Чехия, Дания, Естония, Франция, Германия, Унгария, Италия, Норвегия, Полша, Испания, Швеция, Швейцария и Обединеното Кралство) ще вземат участие в изграждането и експлоатацията на ESS. 2023 е годината определена за старт на научните програми, а до 2025 ще бъде изцяло завършено изграждането на проекта.

ESS ще бъде ново поколение и най-мощен източник на неутрони в света. Той ще позволи на учените да видят и разберат много повече за основните атомни структури и сили, в мащаби и времетраене непостижими за момента с други неутронни източници.

Основна функция на ESS

ESS ще използва спалиране – процес, при който фрагменти от материал (остатъци) се изхвърлят от тялото поради удар или стрес. Бъдещото съоръжение е съставено от линеен ускорител, в който протоните се ускоряват и се сблъскват с въртяща се, охладена с хелий волфрамова цел. При процес се излъчват интензивните импулси на неутроните и се отвеждат чрез лъчеви линии до експериментални станции, където ще се правят изследвания върху различни материали. Това ще спомогне за откриването и разработването на нови материали с приложения в производството, фармацевтичните лекарства, космонавтиката, двигателите, пластмасите, енергетиката, телекомуникациите, транспорта, информационните технологии и биотехнологиите. ESS е проектиран да бъде неутрален спрямо въглерода и се очаква да намали емисиите на CO2 в региона.

На входа на линейният ускорител на протони (linac), който ESS ще използва, протоните ще се движат с около 1% от скоростта на светлината, а в края на ускорителя, те ще достигат до скорост около 95% от светлинната скорост.

Изследователският комплекс в Лунд ще има технически най-напредналият ускорител на частици в света и определено ще допринесе за глобалното развитие на атомната физика. Подробна информация за ESS можете да намерите тук.

Повече от нашия блог

Този сайт използва технологията "бисквитки", за да Ви осигури най-добро потребителско преживяване.
Този сайт използва технологията "бисквитки", за да Ви осигури най-добро потребителско преживяване.